[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Proponujemy przygotowane w domu koktajle wzmacniajÄ…ce i multiwitaminÄ™, a nie gotowe,pÅ‚ynne Å›rodki uzupeÅ‚niajÄ…ce w puszkach.Dieta uzupeÅ‚niajÄ…caWraz z polecanymi potrawami zażywaj codziennie nastÄ™pujÄ…ce Å›rodki uzupeÅ‚niajÄ…ce:" Witamina E - zażywaj 1600 jm.jako mieszankÄ™ tokoferolów; część może być zawarta wmultiwitaminie, a reszta w preparatach przeciwutleniaczy." Witamina K - zażywaj takÄ… ilość tej witaminy, jaka znajduje siÄ™ w multiwitaminie; dużedawki witaminy E wymagajÄ… dodatkowego przyjmowania witaminy K." Mieszanka karotenów - zażywaj 100000 jm.mieszanych karotenów; część przyjmiesz wmultiwitaminie, resztÄ™ jak preparat przeciwutleniaczy." Multiwitaminy i mineraÅ‚y - zażywaj optymalnÄ… dawkÄ™, zalecanÄ… na opakowaniu." Preparaty przeciwutleniaczy - powinny zawierać witaminÄ™ C, witaminÄ™ E, beta-karoten iinne karoteny oraz selen.Niektóre Å›rodki tego typu zawiera też ekstrakt zielonej herbaty isilimaryna." Olej rybi (EPA) - zażywaj 1000 do 1600 miligramów EPA.Sprawdz zawartość EPA wkapsuÅ‚kach.Ostrzeżenie: JeÅ›li bierzesz uzupeÅ‚niajÄ…ce dawki jakichkolwiek witaminrozpuszczalnych w tÅ‚uszczach, musisz też brać witaminÄ™ E, aby zapobiec ich utlenianiu.POTRAWY, KTÓRE POWINIENEZ JEZ CODZIENNIEWÅ‚Ä…cz do diety jak najwiÄ™cej wymienionych daÅ„.Czasami zjesz wiÄ™kszÄ… porcjÄ™,czasami mniejszÄ….PamiÄ™taj, liczba daÅ„ jest ważniejsza niż wielkość porcji.Warzywa z rodziny krzyżowychprzynajmniej 2 razy dziennie (raz może być w postaci soku)- brokuÅ‚y- kapusta wÅ‚oska- brukselka- kapusta ogrodowa- kapusta- kalafiorWarzywa o dziaÅ‚aniu przeciwutteniajÄ…cymprzynajmniej 1-2 razy dziennie (l porcja może być w postaci soku)- ignam (roÅ›lina tropikalna)145- pomidory- bataty- papryka sÅ‚odka- marchew- szparagi- szpinakWarzywa liÅ›ciaste1-2 razy dziennie- botwina- cykoria endywia- saÅ‚ata ciemnozielona- cykoria- kieÅ‚ki- mniszek lekarski- szczawInne warzywaraz dziennie- ziemniaki grzyby (shiitake, maitake, Reishi)- rzepa szwedzka- rzodkiewki- buraki- piżmian jadalny- dynia zimowa lub letnia- kalarepa- ogórki- kasztany- kukurydza- fasolka szparagowa- fasolka zielona- groszek sÅ‚odki- warzywa morskie (wodorosty, kombu, agar-agar, krasnorosty, irlandzki mech, morskasaÅ‚ata)146Co to jest jedna porcja danej potrawy?Oto Å›rednie jednorazowe porcje.JeÅ›li nie możesz zjeść takiej iloÅ›ci pokarmu np.podczas terapii, ogranicz wielkość porcji, ale nie ich ilość.Różnorodność potraw jestważniejsza niż wielkość poszczególnych porcji.PoczÄ…tkowo sprawdzaj ilość jedzenia.Może ci siÄ™ wydawać, że bierzesz czegoÅ› filiżankÄ™, a okazuje siÄ™, że tak nie jest.Chleb, kasze zbożowe, ryż, makaron1 kromka chleba28 g gotowej kaszy zbożowej (sprawdz na opakowaniu: 28 dag to od 1/4 do 2filiżanek, w zależnoÅ›ci od rodzaju zboża)1/2 filiżanki gotowanej kaszy, ryżu lub makaronu1/2 buÅ‚ki 3 lub cztery krakersy (maÅ‚e)Warzywa1 filiżanka surowych warzyw liÅ›ciastych1/2 filiżanki innych warzyw, gotowanych, grubo pokrojonych1/2 filiżanki Å›wieżego soku z warzywOwoce1 Å›rednie jabÅ‚ko, banan, pomaraÅ„cza, nektarynka lub brzoskwinia1/2 filiżanki pokrojonych, gotowanych lub suszonych owoców3/4 kubka soku z owocówMleko, jogurt i ser1 filiżanka mleka lub jogurtu45 g sera (cienki plaster)Drób, ryby, fasola, jajka, orzechy60-90 g gotowanego miÄ™sa z drobiu lub ryby (wielkość talii kart)1 filiżanka gotowanej fasoli1 jajko2 Å‚yżki stoÅ‚owe masÅ‚a orzechowego garść nasion lub orzechówTÅ‚uszcze i oleje2 Å‚yżeczki oleju roÅ›linnego lub orzechowego2 Å‚yżeczki masÅ‚a2 Å‚yżeczki majonezu1 Å‚yżka stoÅ‚owa sosu saÅ‚atkowego na bazie oleju lub majonezu147OwocePrzynajmniej 2 razy dziennie z posiÅ‚kami, w tym jeden owoc cytrusowy (raz może byćw postaci soku)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]