[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Proponujemy przygotowane w domu koktajle wzmacniające i multiwitaminę, a nie gotowe,płynne środki uzupełniające w puszkach.Dieta uzupełniającaWraz z polecanymi potrawami zażywaj codziennie następujące środki uzupełniające:" Witamina E - zażywaj 1600 jm.jako mieszankę tokoferolów; część może być zawarta wmultiwitaminie, a reszta w preparatach przeciwutleniaczy." Witamina K - zażywaj taką ilość tej witaminy, jaka znajduje się w multiwitaminie; dużedawki witaminy E wymagają dodatkowego przyjmowania witaminy K." Mieszanka karotenów - zażywaj 100000 jm.mieszanych karotenów; część przyjmiesz wmultiwitaminie, resztę jak preparat przeciwutleniaczy." Multiwitaminy i minerały - zażywaj optymalną dawkę, zalecaną na opakowaniu." Preparaty przeciwutleniaczy - powinny zawierać witaminę C, witaminę E, beta-karoten iinne karoteny oraz selen.Niektóre środki tego typu zawiera też ekstrakt zielonej herbaty isilimaryna." Olej rybi (EPA) - zażywaj 1000 do 1600 miligramów EPA.Sprawdz zawartość EPA wkapsułkach.Ostrzeżenie: Jeśli bierzesz uzupełniające dawki jakichkolwiek witaminrozpuszczalnych w tłuszczach, musisz też brać witaminę E, aby zapobiec ich utlenianiu.POTRAWY, KT�RE POWINIENEZ JEZ CODZIENNIEWłącz do diety jak najwięcej wymienionych dań.Czasami zjesz większą porcję,czasami mniejszą.Pamiętaj, liczba dań jest ważniejsza niż wielkość porcji.Warzywa z rodziny krzyżowychprzynajmniej 2 razy dziennie (raz może być w postaci soku)- brokuły- kapusta włoska- brukselka- kapusta ogrodowa- kapusta- kalafiorWarzywa o działaniu przeciwutteniającymprzynajmniej 1-2 razy dziennie (l porcja może być w postaci soku)- ignam (roślina tropikalna)145- pomidory- bataty- papryka słodka- marchew- szparagi- szpinakWarzywa liściaste1-2 razy dziennie- botwina- cykoria endywia- sałata ciemnozielona- cykoria- kiełki- mniszek lekarski- szczawInne warzywaraz dziennie- ziemniaki grzyby (shiitake, maitake, Reishi)- rzepa szwedzka- rzodkiewki- buraki- piżmian jadalny- dynia zimowa lub letnia- kalarepa- ogórki- kasztany- kukurydza- fasolka szparagowa- fasolka zielona- groszek słodki- warzywa morskie (wodorosty, kombu, agar-agar, krasnorosty, irlandzki mech, morskasałata)146Co to jest jedna porcja danej potrawy?Oto średnie jednorazowe porcje.Jeśli nie możesz zjeść takiej ilości pokarmu np.podczas terapii, ogranicz wielkość porcji, ale nie ich ilość.Różnorodność potraw jestważniejsza niż wielkość poszczególnych porcji.Początkowo sprawdzaj ilość jedzenia.Może ci się wydawać, że bierzesz czegoś filiżankę, a okazuje się, że tak nie jest.Chleb, kasze zbożowe, ryż, makaron1 kromka chleba28 g gotowej kaszy zbożowej (sprawdz na opakowaniu: 28 dag to od 1/4 do 2filiżanek, w zależności od rodzaju zboża)1/2 filiżanki gotowanej kaszy, ryżu lub makaronu1/2 bułki 3 lub cztery krakersy (małe)Warzywa1 filiżanka surowych warzyw liściastych1/2 filiżanki innych warzyw, gotowanych, grubo pokrojonych1/2 filiżanki świeżego soku z warzywOwoce1 średnie jabłko, banan, pomarańcza, nektarynka lub brzoskwinia1/2 filiżanki pokrojonych, gotowanych lub suszonych owoców3/4 kubka soku z owocówMleko, jogurt i ser1 filiżanka mleka lub jogurtu45 g sera (cienki plaster)Drób, ryby, fasola, jajka, orzechy60-90 g gotowanego mięsa z drobiu lub ryby (wielkość talii kart)1 filiżanka gotowanej fasoli1 jajko2 łyżki stołowe masła orzechowego garść nasion lub orzechówTłuszcze i oleje2 łyżeczki oleju roślinnego lub orzechowego2 łyżeczki masła2 łyżeczki majonezu1 łyżka stołowa sosu sałatkowego na bazie oleju lub majonezu147OwocePrzynajmniej 2 razy dziennie z posiłkami, w tym jeden owoc cytrusowy (raz może byćw postaci soku)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]