[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pieczone isurowe papryki wydrążyć, pokroić na kawałki.Pomidory i ogórek umyć,pokroić w kostkę.Cebulę obrać, posiekać.Wszystkie składniki wymie-szać.Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą, octem winnym.Posypać startym serem.Przybrać natką.Podawać jako przystawkę doobiadu lub na kolację.Sałatka z marynowanej papryki z rybąkonserwowąm4 marynowane papryki, 1 puszka ryby z konserwy w oleju, 1 -2 ogórki konserwowe, kilkamarynowanych grzybków, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 2-3 łyżki koncentratupomidorowego, sól, pieprz, cukier, posiekana natka pietruszkiPapryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.Rybę pokroić na kawałki.Ogórki pokroić w plasterki.Grzybki posiekać.Ostudzony ryż połączyć zewszystkimi składnikami, wymieszać z koncentratem pomidorowym,polać olejem z konserwy.Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.Posypać natką.Podawać z pieczywem na kolację.PASTERNAKPasternak jest podobny do dużej, białawej marchwi, a smakiem przypo-mina seler lub pietruszkę.U nas wyszedł z mody kulinarnej, natomiastjest bardzo popularny we Francji i w Anglii.Zawiera sporo witamin B1,B2, C oraz soli mineralnych, a zwłaszcza potasu.Ma dużą wartośćkaloryczną (100 g pasternaku dostarcza 66 kalorii).Wykazuje silnedziałanie moczopędne i odtruwające.64 Surówka z pasternaku z chrzanem30 dag pasternaku, 5 dag chrzanu, 1 jabłko, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukierKorzenie pasternaku i chrzanu umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce zmałymi otworami.Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymiotworami.Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną.Przyprawić dosmaku solą, cukrem.Podawać do potraw mięsnych.Surówka z pasternaku z zieleniną i liśćmi ziół30 dag pasternaku, 1 jabłko, 1 cebula, zielenina (liście selera naciowego, estragonu, bazylji.natka pietruszki), olej, sok z cytryny, sól, cukier, pieprzKorzenie pasternaku umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymiotworami.Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami,cebulę obrać, posiekać.Zieleninę opłukać, osaczyć, posiekać.Wszystkieskładniki wymieszać z olejem i sokiem z cytryny.Przyprawić do smakusolą, cukrem, pieprzem.Podawać do potraw mięsnych.Sałatka z pasternaku z orzechami50 dag pasternaku, 2 jabłka, sok z cytryny, 2-3 łyżki majonezu, sól, cukier, posiekaneorzechy włoskieKorzenie pasternaku umyć, ugotować, ostudzić, obrać, pokroić wkostkę.Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.Wymieszać pasternak ijabłka, dodać sok z cytryny, majonez.Przyprawić do smaku solą, cukrem.Posypać orzechami.Podawać z pieczywem jako samodzielne danie nakolację.Sałatka z pasternaku ze szczypiorkiem50 dag pasternaku, 2 ogórki kwaszone, 2 pęczki szczypiorku, 1 /3 szklanki majonezu, sól,cukier5 Przyrządzam surówki i sałatki 65 Sałatka „szopska" (bułgarska)4 papryki, 4 pomidory, 1 duży ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, ocet winny, 5 dag serasolan, natka pietruszkiPapryki umyć, 2 strąki opiec w piekarniku, obrać ze skórki.Pieczone isurowe papryki wydrążyć, pokroić na kawałki.Pomidory i ogórek umyć,pokroić w kostkę.Cebulę obrać, posiekać.Wszystkie składniki wymie-szać.Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą, octem winnym.Posypać startym serem.Przybrać natką.Podawać jako przystawkę doobiadu lub na kolację.Sałatka z marynowanej papryki z rybąkonserwowąm4 marynowane papryki, 1 puszka ryby z konserwy w oleju, 1-2 ogórki konserwowe, kilkamarynowanych grzybków, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 2-3 łyżki koncentratupomidorowego, sól, pieprz, cukier, posiekana natka pietruszkiPapryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.Rybę pokroić na kawałki.Ogórki pokroić w plasterki.Grzybki posiekać.Ostudzony ryż połączyć zewszystkimi składnikami, wymieszać z koncentratem pomidorowym,polać olejem z konserwy.Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.Posypać natką.Podawać z pieczywem na kolację.PASTERNAKPasternak jest podobny do dużej, białawej marchwi, a smakiem przypo-mina seler lub pietruszkę.U nas wyszedł z mody kulinarnej, natomiastjest bardzo popularny we Francji i w Anglii.Zawiera sporo witamin B1fB2, C oraz soli mineralnych, a zwłaszcza potasu.Ma dużą wartośćkaloryczną (100 g pasternaku dostarcza 66 kalorii).Wykazuje silnedziałanie moczopędne i odtruwające.64 Surówka z pasternaku z chrzanem30 dag pasternaku, 5 dag chrzanu, 1 jabłko, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukierKorzenie pasternaku i chrzanu umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce zmałymi otworami.Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymiotworami.Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną.Przyprawić dosmaku solą, cukrem.Podawać do potraw mięsnych
[ Pobierz całość w formacie PDF ]