[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wiadomo także, iż pobudza komórkido nadmiernego wytwarzania tkanki włóknistej i płynów gromadzących się w torbielach.TEOFILINAAlkaloid znajdujący się w herbacie, należy do metyloksantyn, działa moczopędnie i łagodniepobudzająco.TERAPIA GRUCZOAOWASpożywanie surowych gruczołów zwierzęcych, takich jak wątroba, jest praktyką znaną odstarożytności, która ma oddziaływać ożywczo na organizm i dawać ochronę przed chorobami.Wartość lecznicza gruczołów dokrewnych, które wydzielają hormony i enzymy, jest ostatnioprzedmiotem coraz większej liczby badań, a dzięki postępowi w metodach przechowywania,np.liofilizacji, gruczoły zachowują wartość odżywczą i stają się dostępne jako uzupełnieniecodziennego pożywienia.Zasada kuracji gruczołowej brzmi: to samo tym samym".Oznacza to, że osoba zosłabieniem funkcji lub chorobą wątroby odczuje poprawę stanu zdrowia, jeśli będzie sięodżywiała wątrobą zwierzęcą.Rzeczywiście, nauka potwierdza, że ekstrakty różnychgruczołów, takich jak tarczyca, nadnercza, grasica, trzustka czy przysadka, przyjmowanedoustnie, skutkują dzięki zawartym w nich aktywnym hormonom i enzymom.Pankreatyna naprzykład jest popularnym środkiem ułatwiającym trawienie, wytworzonym z trzustki, którazawiera pełny zestaw enzymów trawiennych.Ekstrakty gruczołu nadnercza, bogatego whormony, stosowane są jako preparaty łagodzące stres i w wielu innych dolegliwościach, jakastma, choroby serca, grypa, depresja, bóle głowy, podrażnienie jelit, cukrzyca, zespółnapięcia przedmiesiączkowego i artretyzm.Ekstrakty gruczołowe są obecnie dostępne w różnych połączeniach albo same, a takżedodawane są do preparatów multiwitaminowych.TEST TOLERANCJI GLUKOZY (GTT)Jest to standardowy test laboratoryjny do wykrywania hipoglikemii bądz cukrzycy.Przypodejrzeniu cukrzycy zwykle podaje się pacjentowi rano, na pusty żołądek, 100 g roztworuglukozy, a następnie, po upływie 30 minut, a potem po godzinie pobiera się próbkę krwi, bysprawdzić poziom glukozy.Najbardziej niezawodne badanie pod kątem hipoglikemii trwapięć do sześciu godzin, przy czym próbki krwi pobiera się co godzinę.TAUSZCZEJedne z głównych, obok węglowodanów i białek, składników pokarmowych.Sąskoncentrowanym zródłem energii, dostarczają bowiem 9 kalorii w jednym gramie.Sąrównież zródłem niezbędnych organizmowi kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jaknienasyconych.Tłuszcze o stałej konsystencji, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego -jakmasło i smalec - są złożone głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych.Margarynanatomiast wytwarzanajest z olejów roślinnych, utwardzanych w procesie zwanymuwodornieniem.Oleje roślinne z ziarna słonecznika, kro-kosza i kukurydzy zawierajągłównie kwasy tłuszczowe omega-6 nienasycone; wyjątkiem są oleje palmowy i kokosowy,przeważnie nasycone.Oleje rybie także zawierają kwasy tłuszczowe wielonienasycone.Wchodzący w skład tych olejów kwas tłuszczowy omega-3 i inne pożyteczne składnikizmniejszają poziom cholesterolu i prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca.Oliwa zoliwek i awokado to tłuszczejednonienasycone.Różne typy tłuszczów określa rodzaj istruktura kwasów tłuszczowych.Cholesterol, trójgliceryd czy mielina to różne rodzajetłuszczów, które odgrywają różne role.Są to składniki dla organizmu niezbędne.Umożliwiająwykorzystywanie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E, D i K; są jedyną substancją,która pobudza działanie pęcherzyka żółciowego, bez czego tworzą się kamienie żółciowe; sąniezbędne do wytwarzania hormonów i zachowania aktywności seksualnej.Pewne rodzajetłuszczów służą wytwarzaniu osłonek w tkance nerwowej, zapewniając prawidłowe działanieukładu nerwowego.Są także niezbędne dla utrzymania zdrowej skóry i urody.Większość kwasów tłuszczowych może być wytwarzana przez organizm.Wyjątek stanowiątrzy kwasy - linolowy, linolenowy i arachidonowy (witamina F) - należące do niezbędnych,EFA, które dostarczane są do organizmu z pożywieniem.EFA są nieodzowne dlafunkcjonowania każdej komórki, tkanki, gruczołu i narządu.Dzięki nim skóra jest zdrowa ielastyczna.Produkują prostaglandyny, składniki hormo-nopodobne, które zmniejszająkrzepnięcie krwi, obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają zawałom serca iudarom.Niezbędne kwasy tłuszczowe biorą także udział w tworzeniu czerwonych krwinek,wpływają na zwiększenie odporności; bez nich nie byłoby możliwe prawidłowefunkcjonowanie mózgu - połowa tkanki mózgowej składa się z EFA.Specjaliści uważają, że dieta z umiarkowaną ilością tłuszczu, pochodzącego głównie z nieprzetworzonych warzyw i morskiej fauny, zapobiega zawałom serca i nowotworom.TOFUPowszechnie używane w kuchni japońskiej, wyglądające jak ser pożywienie z soi, które stałosię już bardzo popularne na Zachodzie.Tofu jest szczególnie cenione ze względu na wysoką zawartość białka (35%) i wysoką jegojakość, jako że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.Wielu mieszkańców Azjicodziennie spożywa tofu jako dzienną dawkę białka.Panuje opinia, że ponieważ jest todoskonały substytut mięsa, więcej osób będzie mogło korzystać z diety wegetariańskiej.Jeśli danie z 25 dag tofu dostarcza tylko 147 kalorii, to jest to idealne pożywienie - tyle samowołowiny dostarcza pięć razy więcej kalorii.Tofu zawiera niewiele nasyconych kwasówtłuszczowych i cholesterolu, bogate jest w wapń, witaminy z grupy B, witaminę E, potas isód.Dlatego stanowi dobre pożywienie dla osób z cukrzycą, chorobą serca i miażdżycąnaczyń.Zwieże tofu można przechowywać w lodówce pięć do siedmiu dni, tofu usmażone możnatrzymać do dziesięciu dni, a niektóre rodzaje dają się przechowywać w firmowym specjalnymopakowaniu do sześciu miesięcy.Różne rodzaje tofu dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.TRAGANEK (ASTRAGALUS MEMBRANACEUS)Chińska roślina, której korzeń ma wzmagać odporność na choroby i system obronnyorganizmu, np.zwiększając wydzielanie interferonu, który zwalcza wirusy.Chińczycytwierdzą, że traganek zmniejsza skłonność do przeziębień i skraca czas trwania infekcji.Razem z rotacznicą i żeń-szeniem znalazł zastosowanie w leczeniu chorób starszego wieku,takich jak choroby serca, nowotwory i artretyzm.Jako środek moczopędny traganekzmniejsza obrzęki wywołane zatrzymaniem wody w organizmie.W ostatnim dziesięcioleciuzachodnia nauka odkryła niezwykłe właściwości tej rośliny i coraz częściej dodaje sieją domieszanek ziołowych sprzedawanych w sklepach ze zdrową żywnością.TRAN I INNE OLEJE RYBIETran to olej otrzymywany z wątroby dorsza.Od dawna matki podają go swoim dzieciom
[ Pobierz całość w formacie PDF ]