[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.OliwÄ™ każdysobie doleje wedÅ‚ug swego uznania.Nazajutrz można dorzucić do tego, co zostaÅ‚o w rondlu,resztki makaronu, zielonÄ… fasolÄ™, groszek pancetta, kartofle.Co najmniej piÄ™tnaÅ›cie porcjizależnie od iloÅ›ci rosoÅ‚u.Pici z szybkim sosem pomidorowymZawiesiste sosy z zajÄ…ca i z dzika sÄ… szczególnie dobre do dÅ‚ugiego,grubego prawie jak ołówek miejscowego makaronu.Z tym sosem podajÄ™ fusilli ipappardelle oraz każdy inny gruby makaron.To, na co jest ten przepis, bardzolubiÄ™.Ugotować cztery czy pięć kawaÅ‚ków pancetta, osuszyć na papierowym rÄ™czniku,pokruszyć i odÅ‚ożyć.Posiekać dwie Å›redniej wielkoÅ›ci cebule i dwa albo trzy zÄ…bki czosnku ismażyć na oliwie przez pięć minut.Posiekać i dodać jednÄ… dużą czerwonÄ… paprykÄ™ i cztery,pięć pomidorów.Doprawić do smaku i smażyć jeszcze pięć minut.Dodać posiekany tymianek,dziki majeranek i bazyliÄ™.Dodać pół szklanki Å›mietany i trzy czwarte szklanki przecierupomidorowego.Potem doleje siÄ™ do tego sosu mniej wiÄ™cej Å‚yżkÄ™ wody z makaronu.Domieszać pancette w ostatniej chwili, żeby zachowaÅ‚a kruchość.Ugotować i odcedzić makaron - tyle żeby byÅ‚o dla czterech osób.Zmieszać makaron z poÅ‚owÄ… sosu.ResztÄ™ sosuwylać na makaron.Podać na stół oddzielnie parmigiano.Cztery porcje.SECONDIPrzepiórki duszone na wolnym ogniu z jagodami jaÅ‚owca i pancettaMój ojciec byÅ‚ myÅ›liwym, wiÄ™c nasza kucharka Willie Bell czÄ™sto ginęław chmurze maleÅ„kich piórek, skubiÄ…c przepiórkÄ™ po przepiórce z caÅ‚ego ichstosu.Zwisie Å‚ebki opadaÅ‚y zwykle w tÄ™ samÄ… stronÄ™.DusiÅ‚a je ze Å›mietanÄ… ipieprzem w ogromnym w rondlu z pokrywÄ… na palenisku za domem.Ja niechciaÅ‚am ich jeść.Teraz spokojnie odnoszÄ™ siÄ™ do przepiórek w nowej oprawie.Ocet balsamico powinien pochodzić z Modeny, w butelce z etykietkÄ…: AcetoBalsamico Tradizionale di Modena i zaznaczeniem APIMO, to rzeczywiÅ›cie coÅ›, ocet co najmniej dwunastoletni.Niektóre z tychstarych octów balsamico sÄ… tak wyÅ›mienite, że siÄ™ je popija jak likier.MyÅ›lÄ™, żeWillie Bell pochwaliÅ‚aby takie przepiórki.Obtoczyć w mÄ…ce i szybko przyrumienić dwanaÅ›cie przepiórek (po dwie na osobÄ™) nagorÄ…cej oliwie.UÅ‚ożyć przepiórki w dużym ogniotrwaÅ‚ym naczyniu ze szczelnÄ… pokrywÄ…, wktórym poda sieje na stół.Wlać szklankÄ™ octu winnego.Nakryć przepiórki paskami pancetta idwiema posiekanymi szalotkami.Rozrzucić na nich gaÅ‚Ä…zki tymianku, ziarnka pieprzu ijagody jaÅ‚owca.Dusić w piecyku w temperaturze 90°C przez półtorej godziny, potemprzewrócić przepiórki i dalej dusić przez nastÄ™pne półtorej godziny - czyli w sumie przez trzygodziny.Potem skropić je niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… czerwonego wina albo znowu octu winnego, jeżeliwydajÄ… siÄ™ za suche.SÄ… doskonaÅ‚e z polenta.Sześć porcji.Pieczone kurczaki nadziewane polentaW Georgii, kiedy dorastaÅ‚am, indyk na Boże Narodzenie zawsze byÅ‚ znadzieniem z mÄ…ki kukurydzianej.Poniższa adaptacja przepisu mojej matkiopiera siÄ™ na skÅ‚adnikach wÅ‚oskich.Dwie szklanki polenty moczyć w dwóch szklankach zimnej wody przez dziesięć minut.Zagotować w dużym rondlu dwie szklanki wody.PrzeÅ‚ożyć wymoczonÄ… polente do wrzÄ…tku.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogieÅ„ i gotować na wolnym ogniu, wciąż mieszajÄ…c,przez dziesięć minut.Dodać szklankÄ™ roztopionego masÅ‚a.Zdjąć z ognia i wbić dwa jajka.Dodać dwie szklanki Å›wieżych grzanek, dwie posiekane cebule, trzy posiekane Å‚odygi selera naciowego i porzÄ…dnie doprawić solÄ… i pieprzem, szaÅ‚wiÄ…, tymiankiem i majerankiem.Nafaszerować tym nadzieniem dwa kurczaki (albo jednego indyka), luzno zwiÄ…zać nóżki,poÅ‚ożyć ptaki na wysmarowanym oliwÄ… ruszcie w dużej brytfannie i rozrzucić wokół gaÅ‚Ä…zkitymianku.MajÄ… siÄ™ upiec w temperaturze 100°C, liczÄ…c z grubsza dwadzieÅ›cia pięć minut napół kilo ich wagi, żeby upiekÅ‚y siÄ™ należycie, ale trzeba zacząć sprawdzać wczeÅ›niej.Resztkinadzienia można upiec oddzielnie w naczyniu wysmarowanym masÅ‚em.Osiem porcji.Faraone z kopremDelikatnÄ… smacznÄ… kurÄ™ zawsze można dostać u rzeznika [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zambezia2013.opx.pl
  • Podstrony

    Strona startowa
    Frances Fox Piven Challenging Authority, How Ordinary People Change America (2008)
    Anna Proudfoot and Francesco Cardo Modern Italian Grammar(1)
    Clementis Francesca Duże dziewczynki nie płaczš
    Pozzessere Graham Heather Pod słońcem Florydy
    Ryan Nan Bóg Słońce(1)
    Dean Louise Coraz dalej od siebie
    Stephens Susan Wieczory w Toskanii(1)
    Rok w podróży. Dzienniki pasjonatki Mayes Frances
    64 174
    John Norman Gor 21 Mercenaries of Gor
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hodowlakur.xlx.pl
  • ?>