[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.OliwÄ™ każdysobie doleje wedÅ‚ug swego uznania.Nazajutrz można dorzucić do tego, co zostaÅ‚o w rondlu,resztki makaronu, zielonÄ… fasolÄ™, groszek pancetta, kartofle.Co najmniej piÄ™tnaÅ›cie porcjizależnie od iloÅ›ci rosoÅ‚u.Pici z szybkim sosem pomidorowymZawiesiste sosy z zajÄ…ca i z dzika sÄ… szczególnie dobre do dÅ‚ugiego,grubego prawie jak ołówek miejscowego makaronu.Z tym sosem podajÄ™ fusilli ipappardelle oraz każdy inny gruby makaron.To, na co jest ten przepis, bardzolubiÄ™.Ugotować cztery czy pięć kawaÅ‚ków pancetta, osuszyć na papierowym rÄ™czniku,pokruszyć i odÅ‚ożyć.Posiekać dwie Å›redniej wielkoÅ›ci cebule i dwa albo trzy zÄ…bki czosnku ismażyć na oliwie przez pięć minut.Posiekać i dodać jednÄ… dużą czerwonÄ… paprykÄ™ i cztery,pięć pomidorów.Doprawić do smaku i smażyć jeszcze pięć minut.Dodać posiekany tymianek,dziki majeranek i bazyliÄ™.Dodać pół szklanki Å›mietany i trzy czwarte szklanki przecierupomidorowego.Potem doleje siÄ™ do tego sosu mniej wiÄ™cej Å‚yżkÄ™ wody z makaronu.Domieszać pancette w ostatniej chwili, żeby zachowaÅ‚a kruchość.Ugotować i odcedzićmakaron - tyle żeby byÅ‚o dla czterech osób.Zmieszać makaron z poÅ‚owÄ… sosu.ResztÄ™ sosuwylać na makaron.Podać na stół oddzielnie parmigiano.Cztery porcje.SECONDIPrzepiórki duszone na wolnym ogniu z jagodami jaÅ‚owca i pancettaMój ojciec byÅ‚ myÅ›liwym, wiÄ™c nasza kucharka Willie Bell czÄ™sto ginęław chmurze maleÅ„kich piórek, skubiÄ…c przepiórkÄ™ po przepiórce z caÅ‚ego ichstosu.Zwisie Å‚ebki opadaÅ‚y zwykle w tÄ™ samÄ… stronÄ™.DusiÅ‚a je ze Å›mietanÄ… ipieprzem w ogromnym w rondlu z pokrywÄ… na palenisku za domem.Ja niechciaÅ‚am ich jeść.Teraz spokojnie odnoszÄ™ siÄ™ do przepiórek w nowej oprawie.Ocet balsamico powinien pochodzić z Modeny, w butelce z etykietkÄ…: AcetoBalsamico Tradizionale di Modena i zaznaczeniem APIMO, to rzeczywiÅ›cie coÅ›, ocet co najmniej dwunastoletni.Niektóre z tychstarych octów balsamico sÄ… tak wyÅ›mienite, że siÄ™ je popija jak likier.MyÅ›lÄ™, żeWillie Bell pochwaliÅ‚aby takie przepiórki.Obtoczyć w mÄ…ce i szybko przyrumienić dwanaÅ›cie przepiórek (po dwie na osobÄ™) nagorÄ…cej oliwie.UÅ‚ożyć przepiórki w dużym ogniotrwaÅ‚ym naczyniu ze szczelnÄ… pokrywÄ…, wktórym poda sieje na stół.Wlać szklankÄ™ octu winnego.Nakryć przepiórki paskami pancetta idwiema posiekanymi szalotkami.Rozrzucić na nich gaÅ‚Ä…zki tymianku, ziarnka pieprzu ijagody jaÅ‚owca.Dusić w piecyku w temperaturze 90°C przez półtorej godziny, potemprzewrócić przepiórki i dalej dusić przez nastÄ™pne półtorej godziny - czyli w sumie przez trzygodziny.Potem skropić je niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… czerwonego wina albo znowu octu winnego, jeżeliwydajÄ… siÄ™ za suche.SÄ… doskonaÅ‚e z polenta.Sześć porcji.Pieczone kurczaki nadziewane polentaW Georgii, kiedy dorastaÅ‚am, indyk na Boże Narodzenie zawsze byÅ‚ znadzieniem z mÄ…ki kukurydzianej.Poniższa adaptacja przepisu mojej matkiopiera siÄ™ na skÅ‚adnikach wÅ‚oskich.Dwie szklanki polenty moczyć w dwóch szklankach zimnej wody przez dziesięć minut.Zagotować w dużym rondlu dwie szklanki wody.PrzeÅ‚ożyć wymoczonÄ… polente do wrzÄ…tku.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogieÅ„ i gotować na wolnym ogniu, wciąż mieszajÄ…c,przez dziesięć minut.Dodać szklankÄ™ roztopionego masÅ‚a.Zdjąć z ognia i wbić dwa jajka.Dodać dwie szklanki Å›wieżych grzanek, dwie posiekane cebule, trzy posiekane Å‚odygi seleranaciowego i porzÄ…dnie doprawić solÄ… i pieprzem, szaÅ‚wiÄ…, tymiankiem i majerankiem.Nafaszerować tym nadzieniem dwa kurczaki (albo jednego indyka), luzno zwiÄ…zać nóżki,poÅ‚ożyć ptaki na wysmarowanym oliwÄ… ruszcie w dużej brytfannie i rozrzucić wokół gaÅ‚Ä…zkitymianku.MajÄ… siÄ™ upiec w temperaturze 100°C, liczÄ…c z grubsza dwadzieÅ›cia pięć minut napół kilo ich wagi, żeby upiekÅ‚y siÄ™ należycie, ale trzeba zacząć sprawdzać wczeÅ›niej.Resztkinadzienia można upiec oddzielnie w naczyniu wysmarowanym masÅ‚em.Osiem porcji.Faraone z kopremDelikatnÄ… smacznÄ… kurÄ™ zawsze można dostać u rzeznika
[ Pobierz całość w formacie PDF ]