[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Świąteczne rogalikiŚwiąteczne rogalikiSkładniki: 500 g miodu, 200 g cukru, 20 g drożdży, 1/4 litra wody, szczypta soli, mąkaSkładniki nadzienia: 150 g zmielonych orzechów włoskich, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 1 łyżeczka kakaoDrożdże posypujemy szczyptą soli oraz cukru i rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody.Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gotujemy wodę i dodajemy miód i cukier.Mieszamy aż się rozpuszczą, potem zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.Do tego dodajemy wyrośniete drożdże oraz tyle mąki, żeby wyszło miękkie ciasto.Ciasto dobrze wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.Ciasto kroimy na kwadraty.W jednym z rogów każdego kwadrata, kładziemy odrobinę nadzienia, przygotowanego z zmieszanych orzechów, goździków oraz kakao (można też dodać odrobinę cukru).Kwadraty zawijamy po przekątnej, formując rogaliki.Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem i pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia.Rogaliki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]