[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wszystko ra-zem wymieszać.Stosowanie: nakładać maseczkę na twarz rano i wieczorem na 10-15 minut. Przepis: do szklanego naczynia włożyć 100 ml miodu, dodać startą na tarce cy-trynę ze skórką.Wszystko dobrze wymieszać.Stosowanie: codziennie nakładać maseczkę na twarz na 10-15 minut. Przepis: do szklanego naczynia włożyć 100 ml miodu, dodać 100 ml podgrzanejwódki.Wszystko dobrze wymieszać.Stosowanie: codziennie nakładać lekko podgrzaną maseczkę na twarz, na 15 minut. Przepis: pęczek natki pietruszki gotować w 0,5 1 wody przez 30 minut.Ostudzić,w pokojowej temperaturze przez 30 minut.Odcedzić, wlać do słoika, zamknąćpokrywką.Odstawić w ciemne miejsce na 2 dni.208Stosowanie: nacierać twarz płynem rano i wieczorem, nie zmywać.Likwidacja zmarszczek i plam na twarzy Przepis: 100 g korzenia pietruszki drobno posiekać, włożyć do garnka, zalaćwrzątkiem, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.Ostudzić w pokojowej tem-peraturze przez 20 minut.Odcedzić, wlać do słoika, dodawać 1 stołową łyżkę sokuz cytryny.Wszystko dobrze wymieszać, odstawić w ciemne miejsce.Stosowanie: przecierać twarz płynem rano i wieczorem.Przepisy zdrowej kuchniDomowy twarożek z małą zawartością kazeiny i kwasów:Przygotowanie:Wziąć 1 litr mleka (chudego), 200 g kefiru, 60 g śmietany i niepełną łyżeczkę sodki.Do wrzącego mleka wlać kefir, śmietanę, gotować, jednocześnie mieszając do wytworzenia siętwarogu i dodać sodkę.Odsączyć wodę.Bezdrożdżowy chlebPrzygotowanie:4 szklanki mąki gruboziarnistej, 1/2 1 wody mineralnej, wymieszać i wyrobić ciastotak, aby się nie przyklejało do rąk.Następnie uformować i wstawić do nagrzanego piekarnikai piec w lekko nagrzanym piecyku przy temperaturze 100-150 C.Czy chleb jest dobry, może-my sprawdzić patyczkiem.Chleb przechowywać w lodówce.Będzie zawsze świeży i miękki.Chleb słodkiPrzygotowanie:1/2 kg mąki gruboziarnistej, 50 g oleju, 50 ml miodu, 1/2 szklanki wody.Wszystkorazem wymieszać, zrobić placek i piec jak w przepisie powyżej.Przechowywać w lodówce.Zdrowe cukierki dla dzieciWłożyć do ciepłej wody suszone śliwki, figi, morele na 6-8 godzin.Następnie wyjąćz wody i do środka włożyć orzechy włoskie.(Można nasmarować miodem i obtoczyć otręba-mi).Zdrowa czekoladka dla dzieci25 g słonecznika lekko podsmażyć na patelni, 25 g rodzynek, 25 g suszonych śliwek,2 figi, 25 g orzechów włoskich.Wszystkie produkty zmielić, do tego dodać 2 łyżki miodu.209Włożyć do foremki i wstawić na 12 godzin do zamrażalnika.Pokroić na kostki, przechowy-wać w zamrażalniku.Zdrowy deser dla dzieci i dorosłych150 g startych jabłek zmieszać z sokiem z połowy pomarańczy, do tego dodać 10 orze-chów włoskich, 2 łyżeczki miodu.Wszystko wymieszać.Uniwersalne recepty na przyprawy do zup, sałatek, mięsa itp.Do jednej szklanki kefiru należy dodać sok z 3 ząbków czosnku i wszystko razem wy-mieszać.Ta przyprawa jest bardzo smaczna i zdrowa.Większość osób nie spożywa czosnkuze względu na jego odór.%7łeby zlikwidować woń czosnku, należy zjeść posiekaną natkę pie-truszki lub jabłko, cytrynę, grejpfruta (kilka plasterków).Sałatki wiosenne1.Sałatka z mlecza (mniszka lekarskiego).Posiekać 3 garście liści mlecza, wymie-szać z 10 orzechami włoskimi, zmielonymi w młynku.Dodać 1 łyżkę stołowąoleju słonecznikowego lub miodu.Uwaga! Mlecz przed przygotowaniem sałatkinależy włożyć na 20-30 minut do chłodnej posolonej wody (na litr wody 1 stoło-wa łyżka soli), by zlikwidować gorzki smak.2.Sałatka z pokrzywy i mlecza.Drobno posiekać garść młodych liści pokrzywy,dodać 1 łyżkę stołową soku z cytryny, łyżkę soku z kiszonej kapusty oraz łyżkęoleju słonecznikowego.Oprócz tego dodać 1 małą łyżeczkę pokrojonej cebuli,a z wierzchu posypać 60 g (2 garściami) posiekanych zielonych części mlecza orazmielonymi orzechami włoskimi (10-15 g).3.Rzodkiewki z orzechami.100 g rzodkiewek (15 sztuk) drobno posiekać lubzetrzeć na tarce, zmieszać z 40 g (8 sztuk) mielonych orzechów włoskich, dodać1 łyżeczkę oleju roślinnego, posypać z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.4.Surówka po francusku.100 g zewnętrznych liści sałaty polać 1/2 łyżki octu jabł-kowego lub winnego, dodać 1 łyżkę stołową oleju roślinnego i 1 łyżeczkę pokro-jonej cebuli.Wszystko dobrze wymieszać.5.Sałatka z botwiny.Posiekać 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty.Polać je 1 łyżką olejusłonecznikowego i wymieszać.Jedno surowe jajko wymieszać z sokiem z 1/2 cy-tryny i wylać na sałatę.Dodać do botwiny, wymieszać.Posypać z wierzchu posie-kaną pietruszką i koperkiem lub szczypiorkiem.6.Surówka z młodych buraków.Utrzeć na tarce 5-6 młodziutkich buraków, dodać2 łyżki śmietany i doprawić szczyptą mielonego kminku.7.Sałatka ze szczawiu i mleczy.Do 1 garści sałaty (30 g) dodać 30 g młodego szcza-210wiu i 30 g liści mlecza.Szczaw i mlecz należy drobno posiekać, na wierzchu poło-żyć 10 orzechów włoskich, polać 1 łyżką miodu i 1 łyżką oleju słonecznikowego.Na koniec wszystko wymieszać.8.Szczypiorek z orzechami.50 g szczypiorku drobno posiekać i zmieszać z 50g zmielonych orzechów ziemnych.9.Rzodkiewka z orzechami, pietruszką i miętą.15 rzodkiewek zetrzeć na tarce,dodać posiekaną nać pietruszki, miętę, koperek.1/2 łyżeczki kminku, 6 stołowychłyżek zmielonych orzechów (50 g).Wszystko dobrze wymieszać.Można udekoro-wać liśćmi sałaty.10.Rzodkiewka z twarogiem (najlepiej tłustym).3 stołowe łyżki twarogu (75 g)zmieszać z 3 drobno pokrojonymi rzodkiewkami i 1 łyżeczką drobno posiekane-go szczypiorku.Wszystkie składniki wymieszać, ułożyć na liściach sałaty.11.Surówka ze szpinaku.Pokroić garść młodego szpinaku, dodać 1 łyżkę drobnoposiekanego szczawiu, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]