[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Nie czytaÅ‚am - zastrzegÅ‚a, gdy Amelia zaczęła wyjmować list.ByÅ‚ krótki: Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin.Przepraszam, że nie mogÄ™ wrÄ™czyć Ci tychróż osobiÅ›cie, ale.nie mogÄ™.- Jeeezu, typowo po mÄ™sku - mruknęła Ksenia, zerkajÄ…c Amelii przez ramiÄ™.- NiemogÄ™, bo.nie mogÄ™.MógÅ‚by siÄ™ ten twój brat wysilić na coÅ› oryginalniejszego -dodaÅ‚a, patrzÄ…c na nieszczęśliwÄ… TosiÄ™, która nawet nie próbowaÅ‚a ratować honoruWentów.Nie po takim liÅ›cie.Amelia zaÅ› wzruszyÅ‚a ramionami, mimowolnie zanurzyÅ‚a twarz w pÅ‚atkach róż,wdychajÄ…c ich delikatny aromat, po czym odparÅ‚a pogodnie, jak to ona:- To co, dziewczyny, czeka nas babski wieczór? I tak wÅ‚aÅ›nie byÅ‚o.Torty, suflety, serniki i babki uwieÅ„czenie cukierniczego dzieÅ‚a.WspaniaÅ‚e, imponujÄ…ce, aromatyczne i perfekcyjne.W sam raz na specjalne przyjÄ™cia.Murzynek z masÄ… serowÄ… i wiÅ›niamiJeÅ›li murzynek, to koniecznie z wiÅ›niami.To jest idealne poÅ‚Ä…czenie!Potrzebujemy:Na ciasto- 1,5 szklanki cukru- 0,5 szklanki wody- 1 szklanki oliwy- 3 Å‚yżek kakao- 2 szklanek mÄ…ki- 2 czubatych Å‚yżeczek proszku do pieczenia- 4 jajekNa masÄ™- 1 kostki margaryny do pieczenia- 1 opakowania serka homogenizowanego (250 g)- 0,5 szklanki cukru pudru- 1,5 szklanki wydrylowanych wiÅ›ni (mogÄ… być mrożone lub z nalewki)AÄ…czymy w garnku cukier, wodÄ™, kakao i oliwÄ™.MieszajÄ…c, doprowadzamy dowrzenia i gotujemy jeszcze przez minutÄ™.Odlewamy pół szklanki masy (na polewÄ™),resztÄ™ studzimy (koniecznie!).NastÄ™pnie dodajemy mÄ…kÄ™ wymieszanÄ… z proszkiem dopieczenia i jajka ubite na pianÄ™.CaÅ‚ość dokÅ‚adnie miksujemy i wlewamy do formy.Pieczemy 30 minut w temperaturze 175°C.W miÄ™dzyczasie dokÅ‚adnie miksujemyskÅ‚adniki masy serowej, a na koniec dodajemy odsÄ…czone, wydrylowane wiÅ›nie idelikatnie Å‚Ä…czymy je z masÄ….Po wystudzeniu ciasto przekrajamy wzdÅ‚uż jak na tort.Jego dolnÄ… część smarujemy masÄ… serowÄ… i przykrywamy drugÄ… potowÄ…, na którejrozsmarowujemy polewÄ™.SkÅ‚adniki ciasta mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.Wlewamy jÄ… do formy ina wierzchu ukÅ‚adamy owoce.SkÅ‚adniki na kruszonkÄ™ ugniatamy dÅ‚oniÄ…, aż powstanÄ… grudki , i zasypujemy nimi owoce.Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze180°C.Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonkÄ…Pyszne, lekkie, letnie ciasto.ObowiÄ…zkowo z truskawkami, na które sezon, jak dlamnie, mógÅ‚by trwać caÅ‚y rok!Potrzebujemy:Na ciasto- 2,5 szklanki mÄ…ki- 3/4 szklanki cukru- 2 jajek- 0,5 szklanki oleju rzepakowego- 1 szklanki maÅ›lanki- 2 Å‚yżeczek proszku do pieczeniaNa kruszonkÄ™- 2 szklanek mÄ…ki- 3/4 kostki masÅ‚a- 1 Å‚yżeczki proszku do pieczenia- 0,5 szklanki cukru- 1 opakowania cukru waniliowegoDo dekoracji- 0,5 kg Å›wieżych truskawek lub innych drobnych owocówSkÅ‚adniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Wlewamy jÄ… do formy ina wierzchu ukÅ‚adamy owoce.SkÅ‚adniki na kruszonkÄ™ ugniatamy dÅ‚oniÄ…, aż powstanÄ… grudki , i zasypujemy nimi owoce.Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze180°C.Placek z jabÅ‚kami i lekkÄ… piankÄ…Placek z jabÅ‚kami z pewnoÅ›ciÄ… nie zaskakuje, dopóki nie dodamy do niego lekkiejpiany z biaÅ‚ek.Potrzebujemy:Na ciasto- 1 kostki margaryny- 1 caÅ‚ego jajka i żółtek z 4 jajek (biaÅ‚ka zużyjemy do ubicia piany)- 2 Å‚yżek cukru- 3,5 szklanki mÄ…ki tortowej- 2 Å‚yżeczek proszku do pieczeniaNa masÄ™- 1 sÅ‚oika tartych jabÅ‚ekNa pianÄ™ biaÅ‚kowÄ…- biaÅ‚ek z 4 jajek- 3/4 szklanki cukruMargarynÄ™ ucieramy z jajkiem, żółtkami i cukrem, nastÄ™pnie dodajemy mÄ…kÄ™ iproszek do pieczenia.Wyrabiamy ciasto (jest dość ciężkie, na tym etapie ma gliniastÄ… konsystencjÄ™) i dzielimy na dwie części.JednÄ… wykÅ‚adamy blachÄ™ i na niÄ…kÅ‚adziemy jabÅ‚ka, potem pianÄ™ ubitÄ… z biaÅ‚ek z cukrem.DrugÄ… część ciasta kruszymy irozrzucamy delikatnie na wierzchu.Placek pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.Tradycyjny makowiec zawijanyPyszny, drożdżowy i bardzo lekki.Tradycyjny makowiec zawijany z mokrymnadzieniem z orzeszkami i migdaÅ‚ami.Potrzebujemy:Na ciasto- 600 g mÄ…ki- 250 ml mleka- 100 g masÅ‚a (miÄ™kkiego)- 100 g miodu- 40 g Å›wieżych drożdży- 1 jajka- 0,5 Å‚yżeczki soliNa nadzienie- 200 g czarnego maku (najlepiej już zmielonego)- 100 g pÅ‚atków lub sÅ‚upków migdaÅ‚owych- 2 Å‚yżek masÅ‚a- 80 ml mleka- 50 g miodu- 50 g cukru trzcinowego- 100 g posiekanych orzeszków pistacjowych- 1 jajkaWszystkie skÅ‚adniki na ciasto wyrabiamy razem (najlepiej maszynÄ…, wtedy najpierwwsypujemy skÅ‚adniki suche, a potem mokre).OtrzymanÄ… masÄ™ formujemy w kulÄ™ iodstawiamy na godzinÄ™ do wyroÅ›niÄ™cia.W miÄ™dzyczasie przygotowujemy nadzienie.Mak, już zmielony, moczymy przez półgodziny w gorÄ…cej wodzie.NastÄ™pnie odcedzamy i dokÅ‚adnie mieszamy zpozostaÅ‚ymi skÅ‚adnikami, przy czym jajko dodajemy na koÅ„cu.WyroÅ›niÄ™te ciasto rozwaÅ‚kowujemy na prostokÄ…t o wymiarach 40 cm x x 50 cm inakÅ‚adamy nadzienie, zostawiajÄ…c wolne boki.CaÅ‚ość zwijamy w rulon.Przekrawamygo wzdÅ‚uż na pół, dziÄ™ki czemu otrzymujemy dwa dÅ‚ugie waÅ‚ki, które przekÅ‚adamyjeden przez drugi - tak jakbyÅ›my pletli warkocz, tyle że z dwóch pasm.Warkoczodstawiamy jeszcze na 20 minut do wyroÅ›niÄ™cia, a nastÄ™pnie smarujemy wystajÄ…cekawaÅ‚ki ciasta rozbeÅ‚tanym jajkiem.Makowiec wstawiamy do piekarnika (200°C,góra-dół) na okoÅ‚o 10 minut.NastÄ™pnie zmniejszamy temperaturÄ™ do 180°C ipieczemy jeszcze 25 minut.Babka cytrynowo Å›mietankowaBabki, baby, babeczki.KrólujÄ… zwÅ‚aszcza na Wielkanoc, ale dobrze sobie od czasu doczasu przypomnieć ich smak.Babka cytrynowo-Å›mietankowa jest delikatna, puszysta ilekko kwaskowata.Potrzebujemy:- 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej- 1 Å‚yżeczki proszku do pieczenia- 3/4 szklanki cukru trzcinowego- 4 jajek- 1 Å‚yżki miodu- 30 g rozpuszczonego masÅ‚a- 0,5 szklanki kwaÅ›nej Å›mietany (18%) lub jogurtu greckiego- soku wyciÅ›niÄ™tego z 1 cytryny- skórki otartej z 1 cytryny- 1 Å‚yżki spirytusuDo miski wsypujemy przesianÄ… mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia i cukier.Dodajemy jajka,miód i caÅ‚ość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.W garnuszku rozpuszczamymasÅ‚o, lekko studzimy, dodajemy Å›mietanÄ™ lub jogurt, sok i skórkÄ™ z cytryny orazÅ‚yżkÄ™ spirytusu - i wlewamy to do masy.CaÅ‚ość dokÅ‚adnie mieszamy.Ciastoprzelewamy do wysmarowanej masÅ‚em i wysypanej tartÄ… buÅ‚kÄ… keksówki.Z wierzchudodatkowo posypujemy 2 Å‚yżkami cukru trzcinowego.Pieczemy 40-60 minut wtemperaturze 180°C (pod koniec pieczenia wilgotność babki możemy sprawdzićpatyczkiem).Orzechowiec z jabÅ‚kami i żurawinÄ…Nietypowa wariacja na temat szarlotki.Do jabÅ‚ek dodajemy orzechy, żurawinÄ™ orazcynamon i dziÄ™ki temu powstaje niesamowite poÅ‚Ä…czenie smaków.Zwietna propozycja,zwÅ‚aszcza w jesienne dni
[ Pobierz całość w formacie PDF ]