[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Nie czytałam - zastrzegła, gdy Amelia zaczęła wyjmować list.Był krótki: Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin.Przepraszam, że nie mogę wręczyć Ci tychróż osobiście, ale.nie mogę.- Jeeezu, typowo po męsku - mruknęła Ksenia, zerkając Amelii przez ramię.- Niemogę, bo.nie mogę.Mógłby się ten twój brat wysilić na coś oryginalniejszego -dodała, patrząc na nieszczęśliwą Tosię, która nawet nie próbowała ratować honoruWentów.Nie po takim liście.Amelia zaś wzruszyła ramionami, mimowolnie zanurzyła twarz w płatkach róż,wdychając ich delikatny aromat, po czym odparła pogodnie, jak to ona:- To co, dziewczyny, czeka nas babski wieczór? I tak właśnie było.Torty, suflety, serniki i babki uwieńczenie cukierniczego dzieła.Wspaniałe, imponujące, aromatyczne i perfekcyjne.W sam raz na specjalne przyjęcia.Murzynek z masą serową i wiśniamiJeśli murzynek, to koniecznie z wiśniami.To jest idealne połączenie!Potrzebujemy:Na ciasto- 1,5 szklanki cukru- 0,5 szklanki wody- 1 szklanki oliwy- 3 łyżek kakao- 2 szklanek mąki- 2 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia- 4 jajekNa masę- 1 kostki margaryny do pieczenia- 1 opakowania serka homogenizowanego (250 g)- 0,5 szklanki cukru pudru- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone lub z nalewki)Aączymy w garnku cukier, wodę, kakao i oliwę.Mieszając, doprowadzamy dowrzenia i gotujemy jeszcze przez minutę.Odlewamy pół szklanki masy (na polewę),resztę studzimy (koniecznie!).Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i jajka ubite na pianę.Całość dokładnie miksujemy i wlewamy do formy.Pieczemy 30 minut w temperaturze 175�C.W międzyczasie dokładnie miksujemyskładniki masy serowej, a na koniec dodajemy odsączone, wydrylowane wiśnie idelikatnie łączymy je z masą.Po wystudzeniu ciasto przekrajamy wzdłuż jak na tort.Jego dolną część smarujemy masą serową i przykrywamy drugą potową, na którejrozsmarowujemy polewę.Składniki ciasta mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.Wlewamy ją do formy ina wierzchu układamy owoce.Składniki na kruszonkę ugniatamy dłonią, aż powstaną grudki , i zasypujemy nimi owoce.Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze180�C.Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonkąPyszne, lekkie, letnie ciasto.Obowiązkowo z truskawkami, na które sezon, jak dlamnie, mógłby trwać cały rok!Potrzebujemy:Na ciasto- 2,5 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- 2 jajek- 0,5 szklanki oleju rzepakowego- 1 szklanki maślanki- 2 łyżeczek proszku do pieczeniaNa kruszonkę- 2 szklanek mąki- 3/4 kostki masła- 1 łyżeczki proszku do pieczenia- 0,5 szklanki cukru- 1 opakowania cukru waniliowegoDo dekoracji- 0,5 kg świeżych truskawek lub innych drobnych owocówSkładniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Wlewamy ją do formy ina wierzchu układamy owoce.Składniki na kruszonkę ugniatamy dłonią, aż powstaną grudki , i zasypujemy nimi owoce.Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze180�C.Placek z jabłkami i lekką piankąPlacek z jabłkami z pewnością nie zaskakuje, dopóki nie dodamy do niego lekkiejpiany z białek.Potrzebujemy:Na ciasto- 1 kostki margaryny- 1 całego jajka i żółtek z 4 jajek (białka zużyjemy do ubicia piany)- 2 łyżek cukru- 3,5 szklanki mąki tortowej- 2 łyżeczek proszku do pieczeniaNa masę- 1 słoika tartych jabłekNa pianę białkową- białek z 4 jajek- 3/4 szklanki cukruMargarynę ucieramy z jajkiem, żółtkami i cukrem, następnie dodajemy mąkę iproszek do pieczenia.Wyrabiamy ciasto (jest dość ciężkie, na tym etapie ma gliniastą konsystencję) i dzielimy na dwie części.Jedną wykładamy blachę i na niąkładziemy jabłka, potem pianę ubitą z białek z cukrem.Drugą część ciasta kruszymy irozrzucamy delikatnie na wierzchu.Placek pieczemy 40 minut w temperaturze 180�C.Tradycyjny makowiec zawijanyPyszny, drożdżowy i bardzo lekki.Tradycyjny makowiec zawijany z mokrymnadzieniem z orzeszkami i migdałami.Potrzebujemy:Na ciasto- 600 g mąki- 250 ml mleka- 100 g masła (miękkiego)- 100 g miodu- 40 g świeżych drożdży- 1 jajka- 0,5 łyżeczki soliNa nadzienie- 200 g czarnego maku (najlepiej już zmielonego)- 100 g płatków lub słupków migdałowych- 2 łyżek masła- 80 ml mleka- 50 g miodu- 50 g cukru trzcinowego- 100 g posiekanych orzeszków pistacjowych- 1 jajkaWszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem (najlepiej maszyną, wtedy najpierwwsypujemy składniki suche, a potem mokre).Otrzymaną masę formujemy w kulę iodstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.Mak, już zmielony, moczymy przez półgodziny w gorącej wodzie.Następnie odcedzamy i dokładnie mieszamy zpozostałymi składnikami, przy czym jajko dodajemy na końcu.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x x 50 cm inakładamy nadzienie, zostawiając wolne boki.Całość zwijamy w rulon.Przekrawamygo wzdłuż na pół, dzięki czemu otrzymujemy dwa długie wałki, które przekładamyjeden przez drugi - tak jakbyśmy pletli warkocz, tyle że z dwóch pasm.Warkoczodstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie smarujemy wystającekawałki ciasta rozbełtanym jajkiem.Makowiec wstawiamy do piekarnika (200�C,góra-dół) na około 10 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 180�C ipieczemy jeszcze 25 minut.Babka cytrynowo śmietankowaBabki, baby, babeczki.Królują zwłaszcza na Wielkanoc, ale dobrze sobie od czasu doczasu przypomnieć ich smak.Babka cytrynowo-śmietankowa jest delikatna, puszysta ilekko kwaskowata.Potrzebujemy:- 1,5 szklanki mąki pszennej- 1 łyżeczki proszku do pieczenia- 3/4 szklanki cukru trzcinowego- 4 jajek- 1 łyżki miodu- 30 g rozpuszczonego masła- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu greckiego- soku wyciśniętego z 1 cytryny- skórki otartej z 1 cytryny- 1 łyżki spirytusuDo miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.Dodajemy jajka,miód i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.W garnuszku rozpuszczamymasło, lekko studzimy, dodajemy śmietanę lub jogurt, sok i skórkę z cytryny orazłyżkę spirytusu - i wlewamy to do masy.Całość dokładnie mieszamy.Ciastoprzelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką keksówki.Z wierzchudodatkowo posypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego.Pieczemy 40-60 minut wtemperaturze 180�C (pod koniec pieczenia wilgotność babki możemy sprawdzićpatyczkiem).Orzechowiec z jabłkami i żurawinąNietypowa wariacja na temat szarlotki.Do jabłek dodajemy orzechy, żurawinę orazcynamon i dzięki temu powstaje niesamowite połączenie smaków.Zwietna propozycja,zwłaszcza w jesienne dni
[ Pobierz całość w formacie PDF ]