[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przede wszystkim są to witaminy, szczególnie A, C i E, a także B2 i PP.Wysokiestężenie witaminy C w organizmie także blokuje powstawanie substancji rakotwórczych zazotanów i azotynów.Witamina E chroni przed szkodliwym oddziaływaniem produktówutleniania tłuszczów.Witamina A sprzyja zabezpieczeniu przed różnymi postaciami raka.W witaminę A jest bardzo bogata wątroba zwierząt i tran, w mniejszym stopniuzawierają ją jaja, masło śmietankowe, produkty mleczne.Karoten, który w organizmieczłowieka przekształca się w witaminę A, można otrzymać z takich produktów roślinnych jakmarchew, czerwona papryka, pietruszka, szpinak, cebula.Jest on również w morelach,pomidorach, dyni, oraz w innych owocach i warzywach o barwie żółto-czerwonej lubpomarańczowej.Zażywając preparaty witaminy A, C i E należy wiedzieć, że ich nadmiar możeprzynieść organizmowi szkodę.Należy spożywać tylko naturalne witaminy.Najbardziejbogata w witaminę E jest wątroba cielęca, nerki bydła rogatego, ziarna pszenicy, owsa, żyta,kukurydzy, groch, pietruszka, żółtko jaja kurzego, marchew, cebula.Podstawowym zródłem witaminy C (kwasu askorbinowego) są warzywa, owoce,jagody i zielenina.Najwięcej witaminy C jest w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce,czerwonej papryce, chrzanie, pietruszce, koperku, rokitniku.Niemało kwasu askorbinowegoznajduje się w owocach cytrusowych oraz w jabłkach (szczególnie antonówkach).W porzezimowej i wiosennnej głównym zródłem witaminy C są dla nas ziemniaki, biała kapusta ikiszona, inne owoce, a także cytrusy i ich soki.Włóknisty sojusznikAngielski chirurg Barcket w czasie pracy w Afryce zauważył, że rak jelita grubegorozpowszechniony w Europie, jest rzadko spotykany wśród ludności miejscowej, któraspożywa znacznie więcej produktów włóknistych (celuloza, pektyny).Okazuje się, że są oneswoistą, wewnętrzną miotłą jelita; sprzyjają szybkiemu usunięciu szkodliwych produktów,mszczą procesy gnilne i działalność bakterii, które uczestniczą w powstawaniu substancjirakotwórczych.Podstawowym zródłem włókien pokarmowych są chleb i mąki grubo mielone,kasze - gryczana, owsiana, kasza jaglana, warzywa liściaste.Ważną rolę w profilaktyce raka odgrywają sole mineralne, zawierające magnez, wapńi selen.W magnez bogate są rośliny strączkowe, pszenica, żyto, owies, gryka.Znajduje się onrównież w wielu warzywach i owocach.W wapń bogate są żółty ser i twaróg, fasola,marchew, kapusta.Najwięcej selenu wykryto w grochu i burakach.Istnieją dane, że substancje obrońcy znajdują się w niektórych grzybach - borowikach,opieńkach, a także w produktach otrzymywanych z soi.Należy zaznaczyć, że żadna dieta nie daje absolutnej obrony przed rakiem, aleniewątpliwie może w znacznym stopniu obniżyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka.Różnorodny, bogaty w naturalne witaminy jadłospis pozwoli organizmowi wybrać zpożywienia niezbędne dla niego substancje lecznicze.I jeszcze jedno.Jak mówił doktor Gerzon (największy specjalista w dziedzinieleczenia raka): rak - to zemsta natury za nieprawidłowo spożywane posiłki.W 99% ze 100 -to zatrucie własnymi toksynami i tylko 1% to nieodwracalne zmiany, które występują worganizmie.Są ofiary" raka (tylko 1%) i są jego twórcy (99%), o tym każdy powinienwiedzieć.Choroba na talerzuKomisja Zwiatowej Organizacji Zdrowia przeprowadziła badania w kilku klasztorachw Tybecie.W wyniku badań zostało stwierdzone, że 90% mieszkańców, wśród których bylistarcy - u 60% całkowicie nie stwierdzono próchnicy zębów, zaburzeń w pracy układukrwionośnego i pokarmowego, wszyscy oni niezależnie od wieku byli sprawni i prawie w100% zdrowi.Analiza ich pożywienia wykazała, że odżywiają się bardzo skromnie, nieposiadają lodówek, kuchni gazowych, nie używają cukru, mięsa i rafinowanych produktów.Ich podstawowy jadłospis - to placki jęczmienne, tybetańska ziołowa herbata, czysta woda.Latem pożywienie wzbogacały rzepa, marchew, ziemniaki i trochę ryżu.Według danych Zwiatowej Organizacji Zdrowia w takich najbardziej rozwiniętychkrajach jak USA, Niemcy, Francja, które stoją w czołówce pod względem spożycia mleka,mięsa i innych rafinowanych produktów, zdrowie ludności wygląda inaczej
[ Pobierz całość w formacie PDF ]