[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Tapenade z oliwek i z suszonych pomidorówTapenade z oliwek i z suszonych pomidorówZe względu na smak, łatwość przyrządzenia, prostotę podania, ta doskonała prowansalska pasta z oliwek ma duże szanse na polskich stołach.Pamiętajmy tylko - grzanki z bagietki zawsze muszą być ciepłe, a tapenade bezwzględnie zimna! Dlatego pomimo prostoty przyrządzenia trzeba uwzględnić czas na schłodzenie pasty.Składniki: • 1 bagietka• 5 filetów anchois• 200 g zielonych oliwek• 1 melon• 100 g sera pleśniowego (np.rokpol)• świeża bazylia• sałata roszponka• zielona sałata karbowana• 4 pomidorki koktajlowe• 2 cebule szalotki• 3 ząbki czosnku• 150 g suszonych pomidorów• 1 łyżeczka ziół prowansalskich• pół łyżki białego octu winnego• 1 łyżka octu balsamicznego• sól, pieprz, oliwa z oliwek• zielone oliwki drobno siekamy• dodajemy posiekane filety anchois, listki bazylii i czosnek, wlewamy łyżkę oliwy, pieprzymy i dokładnie mieszamy• suszone pomidory siekamy i miksujemy na gładką masę, dodając pokrojoną cebulkę szalotkę, kilka kawałków sera pleśniowego i szczyptę ziół prowansalskich• na koniec dodajemy białego octu winnego i dokładnie mieszamy• bagietkę kroimy w cienkie kromki, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku 180°C przez kilka minut na złoty kolor; część grzanek smarujemy pastą z zielonych oliwek, część pastą z pomidorów• układamy na talerzu liście sałaty karbowanej i roszponki, na nich ćwiartki pomidorków koktajlowych i wycięte specjalną łyżeczką kulki z melona, polewamy oliwą i octem balsamicznym• obok układamy grzanki z pastamiDobra rada: • tapenade czyli pastę z oliwek można przygotować z oliwek zarówno zielonych jak i czarnych, dokładając zioła i dodatki wedle uznania; w Prowansji każda gospodyni ma swój własny przepis
[ Pobierz całość w formacie PDF ]